Psychologická poradna online

žiju s manipulátorem

Iva (13. 06. 2014)

Dobrý den, po devítiletém vztahu jsem se utvrdila v tom,že žiji s manipulátorem. Ze 30 znaků jsem s určitostí definovala 20. Prosila bych o radu,jak s takovým člověkem jednat.Nechci a ani momentálně nemohu vztah ukončit,ale cítím velmi silně,že pokud něco neudělám,moje osobnost se zhroutí docela nebo nastane výbuch.Jsem člověk,který rád s každým vychází pokud možno v dobrém a pokud to nejde,raději jdu z cesty.Ale v tomto případě to není zcela možné nebo aspoň já mám ten pocit.Nejsem slaboch,jen nemám ráda konflikty. Předem moc děkuji za odpověď a snad i radu. S přáním všeho dobrého, Iva.

RE: žiju s manipulátorem

Mgr. Miroslava Pešlová (21. 06. 2014)

Dobrý den,



děkuji za Váš dotaz. Dovedu si představit, že jste v obtížné situaci.



Žít s manipulátorem je velmi náročné, někdy téměř nemožné. Záleží na míře manipulativního chování, neboť v určité míře je manipulativní chování vlastní všem. Nezdravá forma je ta, která nepřijímá, neumožňuje chování druhého, neempaticky sleduje jen vlastní cíle, které přeformulovává jako společné apod. Situace od člověka vyžaduje jasné vymezení, jasné hranice a transparentní chování. S těmito projevy chování mají manipulátoři velké obtíže, neboť nejsou schopni transparentního chování a hranice druhého nerespektují. Píšete, že ráda s každým vycházíte a nemáte ráda konflikty, což někdy manipulátoři využívají, že nutí druhé k přizpůsobení a přeformulovávají, vydírají, že věc myslí dobře, že se nechtějí hádat apod, tímto chováním podporují u svých partnerů přizpůsobení svého chování na úkor potlačení svých potřeb. Často si uvědomují, že jsou manipulováni tím, že se ve vztahu cítí "svázáni, jakoby nemohli dýchat". Skutečnost, že jsou manipulováni, si často ( neboť její formy jsou nejrůznější ) uvědomují za delší čas. 



Bylo by dobré, abyste zvážila možnost terapeutické konzultace, kde by byl prostor na Vaše téma, kde byste si mohla uvědomit své vlastní možnosti, pochopit souvislosti, které manipulaci podporují a kde by byla možnost zjistit vlastní potřeby a přání.

 

Na Vaší cestě Vám přeji jen dobré. 





Klinický psycholog Mgr. Miroslava Pešlová
Oldřichova 49
128 00 Praha 2

Tel.: +420 603 420 799
E-mail: mirkapesl@seznam.cz
 
Miroslava Pešlová - ZnamyLekar.cz
O MNĚ | SLUŽBY | CENÍK | PORADNA | ČASTÉ DOTAZY | BLOG | KONTAKT
Mapa stránek | © 2013 Vytvořilo 4WORKS Solutions s.r.o.