Psychologická poradna online

Sebepoškozování

AnonymG (20. 07. 2014)

při každých nervech a tak jsem se hrozně škrábala na jednom místě... hrozně moc, až jsem na to nemohla ani sahat, jak moc to pálilo.. dělám to kvůli věcem, který teď mám v životě.. najednou to dělám denně a všude po těle mám škrábance, strupy a červené skvrny.. měla bych s tím něco dělat, nebo je to v pořádku??

RE: Sebepoškozování

Mgr. Miroslava Pešlová (07. 09. 2014)

Dobrý den,



děkuji za dotaz, zároveň se omlouvám za opožděné reagování. Byla jsem dlohodobě mimo online poradnu.



Způsob chování, který popisujete, je pro Vás ohrožující a není v pořádku. Píšete, že ke škrábání dochází v situacích, kdy jste v napětí. Napětí, které zažíváte, potřebujete uvolnit a uvolňujete ho tím, že si působíte bolest. K tomuto chování dochází v situacích, kdy zažívané napětí člověk neumí uvolňovat způsobem jiným, psychická bolest je tak silná, že ji člověk chce přehlušit bolestí fyzickou. Psychickou bolest mohou způsobovat nejrůznější situace, okolnosti, které člověka velmi tíží. Sama naznačujete souvislost svého chování se situacemi, které jsou pro Vás těžké.



Ve Vašem případě by jistě bylo vhodné, abyste začala docházet na terapii. Terapeutický prostor podporuje uvědomění si souvislostí, které vedou k chování, které Vás ohrožuje, rovněž podporuje pojmenování "spouštěčů", které toto nastartovávají chování. Zároveň terapie podporuje učení se jiným formám ventilování napětí, učí a podporuje zvládání těžkého, pomáhá nacházet zdroje a schopnosti ke zvládání.



Na Vaší cestě Vám přeji jen dobré.





Klinický psycholog Mgr. Miroslava Pešlová
Oldřichova 49
128 00 Praha 2

Tel.: +420 603 420 799
E-mail: mirkapesl@seznam.cz
 
Miroslava Pešlová - ZnamyLekar.cz
O MNĚ | SLUŽBY | CENÍK | PORADNA | ČASTÉ DOTAZY | BLOG | KONTAKT
Mapa stránek | © 2013 Vytvořilo 4WORKS Solutions s.r.o.