Psychologická poradna online

Otázka

Hanka (16. 01. 2014)

Dobrý den,prosím o radu.Moje dcera 6 let poslední dobou pláče,že nechce,aby jsme (já a manžel-tatínek) umřeli.Začne plakat třeba za jízdy v autě,nebo v sobotu ráno po probuzení a stále opakuje,že nechce,aby jsme umřeli.Nenechá si vymluvit,že jsme s tatínkem mladí,zdraví.Pláč se začíná objevovat stále častěji.V rodině ani v okolí k žádné smrti v tomto období nedošlo.Nevím už si rady.Děkuji za odpověd.Hanka

RE: otázka

Mgr. Miroslava Pešlová (16. 01. 2014)

 

Dobrý večer,

 

děkuji za Váš dotaz. Věřím, že Vám tato situace může způsobovat starosti, zda je vše v pořádku.

 

Předškolní věk se svojí bohatou fantazií je obdobím, kdy u většiny dětí běžně pozorujeme značné množství přechodných strachů; k plnému pochopení pojmu smrti dochází kolem 9. - 11. roku, ale ve věku 6 let můžeme pozorovat, že citlivější děti se pojmem smrti zaobírají a citlivě reagují. Někdy takto mohou děti reagovat při změnách, jež obtížně nesou, nebo se děje něco v rodině a je ohrožen jejich pocit bezpečí. Sklon k úzkostnému prožívání bývá větší v rodinách, kde i rodiče jsou zvýšeně úzkostní. Je velmi důležité, jakým způsobem se stavíte k tématu smrti Vy. Píšete, že se snažíte dceři vysvětlit, že jste mladí a zdraví, možná by mohlo pomoci i dodání, že jednou jistě umřete, ale to budete velmi staří a i Vaše dcera bude velká, bude mít své děti...bude babičkou – tedy to znemaná velmi mnoho času, takže se tím teď nemusí trápit. Bylo by dobré, aby dcera viděla, že se s ní o tomto tématu můžete bavit bez toho, že by Vás to děsilo a že odpovídáte na její otázky, které jí napadnou „téma smrt není tabu“.

 

V případě, že by tyto stavy neměnily, spíše narůstaly a bránily by normálnímu fungování dítěte, je potřeba se obrátit na odbornou pomoc, nejlépe na klinického psychologa.

 

Držím Vám pěsti na této cestě.

 



Klinický psycholog Mgr. Miroslava Pešlová
Oldřichova 49
128 00 Praha 2

Tel.: +420 603 420 799
E-mail: mirkapesl@seznam.cz
 
Miroslava Pešlová - ZnamyLekar.cz
O MNĚ | SLUŽBY | CENÍK | PORADNA | ČASTÉ DOTAZY | BLOG | KONTAKT
Mapa stránek | © 2013 Vytvořilo 4WORKS Solutions s.r.o.