Psychologická poradna online

Dcera

anonym (02. 06. 2014)

Tak trochu problém byl vždy, když ji bylo tak šest, lhala a plivala třeba na zem, gauč, vylévala vodu z vany a řekla že to byla jeji mladší sestra, která za to i párkrát dostala, což je mi teď hrozně líto a stydím se za to. Ve škole docházelo k nařknutí spolužáků v podobné podobě. Vždy dostala co chtěla, aby neměla důvod k žárlení na mladší sestru. Problém začal i tím, že nepomáha, má v pokojíku bynec, neuklízí, odmítá prostě udělat to nařízené. Necháváme ji volnost, ale někdy to rupne, a je zle. Cítí se ublížená, pořád něco máme, jen ktitiku. Když ji něco řeknem, buď, pojď na večeři, vem si prášek na alergii, prosím tě ukliď si to,atd., -nereaguje, -ignoruje, potom je zase zle. Když ji řeknu, proboha, proč to alespoň neuděláš, aby nebylo zle, obrátí oči v sloup, a nic, žádná odpověď. Sedí v pokojíku, kouká do počítače a okolo bordel. Když ji přesvědšíme a jde s námi na nějaké aktivity, kazí to. Naše dcera, je teď krátce před 18. narozeniny, koupil jsem ji starší auto, cvičíme občas, zaplatím ji řidičák, ale nic, ani dík tati. Trápí mě to, moc, přeju si aby s toho vyrostla.

RE: Dcera

Mgr. Miroslava Pešlová (08. 06. 2014)

Dobrý den,

píšete do online poradny, ale nepíšete dotaz, ke kterému bych se měla vyjádřit. Píšete závěrem, že Vás trápí chování dcery a přejete si, aby z něho vyrostla.

Vyjádřím se k chování Vaší dcery. Děti při výchově potřebují hranice ( co mohou a co ne ), které se postupně rozšiřují a dohoduje se na nich ( rodič a dítě ). Dále potřebují mít stanovovány povinnosti, nejen pro budování hodnoty práce, ale pro naučení, jak si rozvhrnout čas zálib a čas pro činnosti, které nejsou vždy příjemné, ale jsou potřeba. Jestliže dítěti poskytnu vše, co chce, snížím jeho motivaci, pak postupně přestaně mít zájem, neboť je přesyceno podněty, u žádného nevydrží. Dítě se musí naučit, že je potřeba vyvinout nějaké úsilí k tomu, aby něco získalo, jestliže vše získává hned, naučí se jen brát a bere to jako samozřejmost.

Možná, že byste mohl zvážit možnost rodinné terapie, kde by mohl být prostor pro vzájemnou komunikaci v rodině a pro Vaše vztahy.



Na Vaší cestě Vám přeji jen dobré.





Klinický psycholog Mgr. Miroslava Pešlová
Oldřichova 49
128 00 Praha 2

Tel.: +420 603 420 799
E-mail: mirkapesl@seznam.cz
 
Miroslava Pešlová - ZnamyLekar.cz
O MNĚ | SLUŽBY | CENÍK | PORADNA | ČASTÉ DOTAZY | BLOG | KONTAKT
Mapa stránek | © 2013 Vytvořilo 4WORKS Solutions s.r.o.