Psychologická poradna online

3leta dcera

anonym (17. 04. 2014)

Dobry den.Potrebuju radu ohledne dcery,je ji 3 a pul roku a na svuj vek velmi vyspela.Mame doma take temer rocniho syna.Dcera chce po nem vse napodobovat,chce byt miminkem ackoliv se ji dost venuji.Chce spat v male postylce,mixovat jidlo,plazi se a knoura jako mimino.do skolky nechce,velmi tam plakala.Moje otazka je tedy jak mam postupovat.,mam ji dopravat to co muze mladsi braska a dovolit ji to co dela on,nebo ne a do skolky ji poslat i pres plac a prosby?dekuji.

RE: 3leta dcera

Mgr. Miroslava Pešlová (24. 04. 2014)

Dobrý večer,

děkuji za Váš dotaz. Dovedu si představit, že si děláte starosti, jak výchovně postupovat.

Při narození sourozence je velmi časté, že starší sourozenec regreduje ( sestoupí na nižší úroveň ), chová se jako menší, vyžaduje stejné aktivity, někdy může opět dojít k tomu, že přestane vykonávat aktivity, které zvládl ( např. chodit na nočník ), chce opět dudlík apod. Pro staršího sourozence je narození dítěte velkou změnou, regrese představuje vyrovnávací mechanismus, který by měl postupně vymizet. Je důležité, aby dítě mělo adekvátní podněty vzhledem ke svému věku a aby mělo možnost dětského kolektivu. Nepíšete, jak dlouho navštěvuje školku, zda jste zkusili postupnou docházku ( na dopoledne ), napomáhají nejrůznější kroužky, které můžete absolvovat i s mladším dítětem ( např. Yamaha ), rovněž napomáhá kontakt s jinými maminkami a dětmi ( např. hřiště ). Může napomoci panenka, se kterou bude dělat dcera stejné aktivity ( krmit, uspávat atd. ). Někdy bývá vhodné, abyste si mohla zajistit jen čas se starší dcerou - pravidelný ( dohodnout se s rodiči, tatínkem ) a měly jste spolu "holčičí" prostor, kde by byla možnost podporovat aktivity společné a dívčí ( panenky, česání, čtení básniček, zajít si spolu na zmrzlinu, společné upečení bábovky atd.). Ptáte se, zda poskytovat stejné věci – je možné s tím pracovat např. :"teď budu mixovat pro..., ty mi pomůžeš a taky budeš mít namixovanou kaši pro panenku." Zkuste popisovat to, co vidíte a přeměrovávat to na aktivitu: "to vypadá, jako když kňourá miminko, tak pojď, podíváme se, zda nepotřebuje tvé miminko přebalit, možná potřebuje uložit do postýlky ..."

Nepíšete, jakým způsobem s tatínkem výchovně postupujete ( důslednost, rituál, režim ), zda se dokážete domluvit, jak k situaci přistupujete, jak se situace podílí na Vašem prožívání. Spíše se osvědčuje postupně pokračovat dál ( školka dopo, postupně přidávat ), ale záleží na konkrétní situaci.

Často bývá rodičům užitečná psychoterapeutická konzultace, neboť tato odpověď nemůže obsáhnout komplexnější odpověď, která je možná při zjištění Vaší celkové situace v rámci terapeutického kontextu.

Na Vaší cestě Vám přeji jen dobré.





Klinický psycholog Mgr. Miroslava Pešlová
Oldřichova 49
128 00 Praha 2

Tel.: +420 603 420 799
E-mail: mirkapesl@seznam.cz
 
Miroslava Pešlová - ZnamyLekar.cz
O MNĚ | SLUŽBY | CENÍK | PORADNA | ČASTÉ DOTAZY | BLOG | KONTAKT
Mapa stránek | © 2013 Vytvořilo 4WORKS Solutions s.r.o.